Общо показвания

понеделник, 21 октомври 2013 г.

Духът срещу материята



Ето какво. Всяка успешна религия се крепи на два стълба – срам и страх. Страх от наказание (свише) и срам от греха (себе си). Няма значение по какви причини, но ежедневно трябва да изпитваш срам и страх. Такава е идеологията зад всички фрази. Само че в дъното на това прозира отричането на свободомислието. Както и да е... Грехът е рожден, а смъртта е неизбежна, така че сме подсигурени с тези неща за цял живот. И ето какъв изход видях аз, когато започнах да се интересувам от психоанализа: започнах да се страхувам, че си пропилявам живота с тези крайно съмнителни религиозни глупости и реших да изпитвам срам, ако не се наслаждавам достатъчно на живота. Така погледнато може дори да се каже, че съм примерен християнин. Аз съвместих страха и срама с удоволствието. Сега се разкайвам единствено ако съм се срамувал вместо да се кефя.
Но после забелязах, че съдейки по рекламите наслаждението се е превърнало в някаква извратена задължителност. И това ме усъмни. Първото което си казах: "Ето до къде водят вековете религиозна пропаганда: махалото лети към другата крайност. "Все още смятаме, че духовният живот стои над материалния, но на практика няма нито една идеология, която да следва това. Сега Богът са парите, успеха и разврата. Ти не желаеш да имаш вещи – ти трябва да имаш вещи. И да притежаваш хора, точно като вещи. Колкото повече от тях имаш, толкова повече искаш да имаш. Символът на това статукво е Кока-колата – пиеш и тя привидно утолява жаждата, но колкото повече пиеш, толкова повече ожадняваш и имаш нужда да пиеш. Тоест тук също няма заровено съкровище. Така че, какво да се прави? – Ами какво: инжекция здравословен цинизъм не е навредила никому.

Да, ние възхваляваме хората, които водят духовно, а не материално съществуване.Това се смята за уместно. Но знаете ли какво, не бих се тревожил изобщо, ако малкият ми син се облича като Батман, Супермен или подражава на Рамбо или капитан Америка. Но бих се тревожил ако иска да е като Исус или дядо Добри. Не си кривете душата, всеки родител би се разтревожил. Откъде по дяволите ще му намираш цървули?!


https://www.facebook.com/kuzmo.karayan

Няма коментари:

Публикуване на коментар