Общо показвания

петък, 4 октомври 2013 г.

BIG BANG

Primitive Idea & Kuzmo Karayan  с гордост представят: ГОЛЕМИЯТ ВЗРИВ!




 
 Искам да ви предупредя, аз съм искрен човек, но имам възгледи за религията, които могат да ви се сторят неприемливи, ако сте твърде набожни и да се почувствате ядосани и огорчени. И ето защо ви казвам: може би е добра идея да отидете по голяма нужда или си легнете в кревата и да не продължавате да слушате/четете, защо ви е да се разстройвате. Но ако нямате нищо против да поупражнявате малко умствена гимнастика, е, тогава заповядайте. Би било чудесно. Ще поговорим на спорни за  осмисляне теми. Като сътворението, атеизъм, Господ, свръхестествени същества и така нататък. 

Ще започна с това, как изобщо се стигна до тук, как е възникнал живота? Ако случайно сте прекарали предишните години в пещера ще ви обясня нещо за ГОЛЕМИЯТ ВЗРИВ. Преди 15 млрд. години е имало взрив. И той е бил много голям! Това е… А сега ето ни нас качващи глупости в интернет.

Да, Вселената е създадена преди 15 милиарда години. Неопровержим научен факт, пише го в списанията. А земята е възникнала преди 4.5 млрд. Тогава ето какво: С какво се е занимавал Господ 11.5 млрд. години след Големият Взрив. Дали не си е мислел: “Хм, струва ли си да се захващам с това? Тая работа мирише кофти!”
Когато след събеседването за работа в чистотата ме попитаха: “Добре, имате ли Вие някакви въпроси към нас?” ги попитах точно това. Казаха: “Ще се обадим.”

Възникването на света. Едната версия е, че е възникнал преди около 4.5 млрд години, а другата (ако си достатъчно набожен) – 6 хиляди. Едно от тези две твърдения не е съвсем корекно. Групата подържаща първата теза разполага с микроскопи, телескопи, диплома от университета и неща като андронен колайдър, а втората - с тамян, златни кръстове, дълги лъскави одежди, много особенни шапки и дебела стара книга. И аз не знам кой да следвам, но по-скоро учените защото те са измислили  интернет, медицинта и климатика, а папата няма да ме разхлади през лятото или да ми достави порно. Но това което най-много накланя везните е, че в Библията никъде не пише „СВЕТЪТ  Е КРЪГЪЛ! Изглежда като плосък, но е кръгъл.” Споменават се съвсем други работи… Не казвам да е още под зглавието, но някъде по-нататък, има достатъчно място: “Земята е кръгла и се върти около слънцето, ясно?”
Винаги когато влезете в църква или се зачетете в тази книга имайте това предвид – писана е от хора, които са вярвали, че земята е плоска. Толкова им е бил акъла. Но дори да не са били наясно, Бог трябва да е знаел, нали лично им я е продиктувал.

ОК, 15 млрд. години от възникването на Вселената. После голяма пауза и преди 4.5 млрд. години възниква Земята. И тогава се появява нашият вид, “Homo erectus /изправен човек”,  преди 5 млн. години. Тоест отново пауза, от 4 млрд. 995 милиона години. Не разбирам защо Бог е чакал толкова дълго за да създаде Адам? 4.95 млрд. години нищо освен водорасли и тук там някой динозавър. Но дори те са просъществували 200 млн. години преди да изчезнат, а ние засега можем да се похвалим най-много с 5. 
Друг интересен факт от сътворението: бозайниците наброяват около 4 или, не знам, 6 000 животински вида. А само насекомите са няколко милиона. Е, това май говори нещо за предпочитанията на така наречения Господ?

Добре, а какво ще кажете за тая история с Ноевият ковчег, където имало потоп, Ной постоил лодка и събрал (чифт от) всички животни и ги качил в него… Абсолютно нявъзможно да е истина! Откъде знам? – Пробвайте! Пробвайте само с 10 животни. Домашни, не диви. Направете лодка и ги качете в нея. И си помислете за останалите – само гущерите напълно ще ви вземат здравето. Няма как да е истина, това е непосилна задача, все едно да изсереш лайно колкото Хималайте. Искаш да се посмееш - продължавай да четеш Библията.

"Бог сътвори Адам от кал." Предполагам в ония години това е бил най-подходящият материал с който е разполагал, и после го попитал: "Какво, искаш ли жена? – (дори не се е замислл какво е това, и казал) - Да. – Добрее." И му взел едно ребро. Сега чета Библията и се питам, какво свършила ли е калта?

Доста хора хора смятат, че сме произлезли от маймуните. Но други - аз все още срещам такива - които твърдят, че сме потомци на Адам. Ето какво ще ви кажа: учените отдавна разшифроваха човешкият геном и знаете ли: според ДНК-то ни ние сме 96% шимпанзе. Това трябва да значи нещо. Но фанатиците май не искат да чуят: "Господ ни създаде една сутрин преди 6000 г." Чуйте, ако някой ти направи сандвич с 96% лайна и 4 % кашкавал и шунка, както и да го наричате, това няма да значи, че е сандвич с шунка, а че си идиот ако го изядеш. 

Процесът превърнал маймуната в човек според повечето хора очевидно е прогрес. Не знам дали маймуната ще е съгласна? Да видим като и се наложи да ходи на работа и да плаща осигуровки?  От друга страна идеята, че сме Божий чада също ми изглежда глупава, тъй като не мога да си представя как някой може да е дете на същество от мъжки пол? Имам предвид, че когато ни е създавал Бог не е бил женен. Това е станало по-късно...  Такива работи.

Така че аз съм атеист. Нямам никакво смислено оправдание за това. Освен, че просто съм разумен. На практика хората са атеисти. Каквото и да говорят в своите дела те опровергават вярата си.

Мисля, че разбирам какво е имал предвид Бъроуз когато е нарекъл хората“Soft macnihe”- меки машини, кожени торби, които се развалят толкова лесно и се връщат в земята. „Прах при прах”,  червеите идват и това е всичко. И в това има известен оптимизъм, защото ни кара да се стремим да поддържаме в изправност работещите механизми на тази машина, докато сме тук. И да живеем добре. Струва ми се, че главното в живота са не парите, а удоволствието. Защото какво се купува с пари –  удоволствие. Самите пари не се ядат и не стават за секс,  тях най-много да ги печелиш или губиш. Така че, ако можеш да се чувстваш удовлетворен от себе си е истинското богатство. А това няма как да стане без да си в изправност.

Вярвам ли в живота след смъртта? Не. Що се отнася до вечния живот и спасението на душата аз съм в една компания с Платон и гърците: "Всеки който говори, че знае какво ще се случи с теб след смъртта е лъжец или глупак." Точка. Ако сте честни трябва да признаете, че това с отвъдния живот прилича малко на догадка. Огромно е количеството хора които са обещавали на близките си неща като: „Скъпа, когато умра ще идвам да те навестявам.” И не са го правили.

Дали съм атеист. Да. Харесвам великият Бъртранд Ръсел. Попитали го дали е атеист: „Вие навярно сте агностик (gnosis – познание), понеже не можете да докажете, че Бог не съществува?” – „Да, наистина нямам доказателства, че Бог не съществува, това е точно така. Но аз също така не зная, че няма гигантски чайник, въртящ се в орбитата на Венера под такъв ъгъл и скорост, че да не можем да го видим. И въпреки това чудесно мога да базирам живота си върху предположението, че такъв чайник не съществува, и няма да приема да ми диктуват условия хората вярващи в този чайник. Ето каква е моята гледна точка, когато мисля за Бог.”

Харесвам и една мислъл на Карл Сейгън относно атеизма. Когато го питали, има ли Бог, той отговарял: „Пфф, въпросът е малко разтеглив. Зависи как дефинирате Бог.” Самата идея за белобрад старец, който седи на трон на небето да правораздава и определя индивидуалната съдба на всеки е абсурдна. Но идеята, че съществува първопичина, постановила физичните константи, разум отвъд пределите на разбирането ни,, това е нещо друго. Както е казал свети Августин „Да се опитваш да определиш Бог е все едно да се опиташ да налееш океана в чаша”.

Какво да кажем за монотеизма? Юдейо-християнството и исляма - който е клон на същото дърво - това е сравнително нов начин да се гледа на света. Голямата част от народите винаги са изповядвали политеизъм – имали са множество богове. И това ми се вижда по-привлекателно и смислено. Защо само един?
Имало е един фараон – Ехнатаон, които успял да растрои всички, като въвел монотеизма в Египет, и за това са го убили. Предполагам помните го, бащата на Тутанкамон. Всъщност истинското име на ТутанкАмон било ТутанкАтон и той го променил, защото бил идиот. Той бил първият известен ни монотеист в историята, считащ, че има само един Бог. Но да вярваш в това ми се вижда противоестествено. Естествено е да вярваш в „идеиите”- идеята на реките, минералите, дърветата... както са правили древните гърци – универсалните принципи. Разбирате ли, малко е странно да приемаме, че демокрацията е най-доброто обществено устройство, да използваме многопартийната система, но що се отнася до религията да поддържаме еднолична диктатура от типа близкоизточен деспот.

Допускам, че сега силно религиозните хора се намират в пасивно-агресивно състояние и си мислят: „О, този е атеист-фундаменталист! Но вижте, аз не съм като вас, аз мога да съм атеист без да съм фундаменталист. Да бъда такъв за мен не значи нищо. Аз не съм заинтересуван от разпространението на атеизма. Все ми е тая. Само си представете, че ние атеистите правехме като вас и  досаждахме на всички с проповеди за атеизма... Ако има дума за човек, който не вярва във феи тя би била А-феист. Тогава бих нарекъл себе си и афеист, но не и антифеист. Защото да бъдеш афеист е безсмислено, това просто значи, че съм човек, който не вярва във феите, а не ги мрази. Афеизмът не включва в себе си система от правила и морални ценности. Моята ценностна система е лична и е ориентирана към хуманизма, свободата, рационалноста, вярата в интелекта на хората които мислят с главата си, а не приемат този или онзи текст със сляпа вяра, както са изисквали всички диктатури и повечето организирани религии. Мисля, че е прекалено ужасно, когато ти казват, че те знаят кое е правилно и ти налагат правилата.
Даже смятам, че е по-добре въобще да не мислиш отколкото някой да ти казва как да мислиш.  Както не смятам, че прекалената религиозност е съвместима със здравия разум? И с това приключвам.


Няма коментари:

Публикуване на коментар